Menu Sluiten

Jan Middendorp

Na vijftien jaar bedrijfsleven ben ik sinds maart 2017 Kamerlid voor de VVD. Ik ben woordvoerder op het gebied van Overheid & Digitalisering, (E)Identiteit, Grensregio’s, WNT, Rijksdienst, Rijksgebouwendienst, Verzelfstandigingsbeleid ZBOs en Beperking Regeldruk Burgers.

Nieuws

2 feb ’21 AG Connect – Jan Middendorp is IT-politicus van het jaar 2020<media>

28 jan ’21 Spreektekst VAO Renovatie Binnenhof – Plenair debat <pdf>

14 jan ’21 Spreektekst AO Renovatie Binnenhof- Commissiedebat <pdf>

7 jan ’21 AG Connect – wie is politicus van het jaar 2020?<media>

10 dec ’20 Spreektekst AO Digitalisering – Commissiedebat <pdf>

9 dec ’20 Spreektekst VAO Desinformatie en Digitale inmenging – Plenair debat <pdf>

8 nov ’20 Spreektekst AO Rijksdienst – Commissiedebat <pdf>

28 okt ’20 Spreektekst AO Desinformatie en Digitale inmenging- Commissiedebat <pdf>

14 okt ’20 Spreektekst Debat Begroting Binnenlandse Zaken – Plenair debat <pdf>

2 sept ’20 Spreektekst Tijdelijke wet notificatieapplicatie (CoronaMelder) – Plenair debat <pdf>

Initiatiefnota Menselijke Grip op Algoritmen

VVD-actieplan Digitale Overheid

Initiatiefnota online identiteit en regie op persoonsgegevens

Algoritmen en kunstmatige intelligentie maken onze wereld mooier, makkelijker en vrijer. Zij helpen ons in duizenden nieuwe toepassingen en kunnen onze overheid beter voor ons laten werken. We moeten de kansen die algoritmen bieden benutten en Nederland online sterk en veilig houden. De VVD doet daarom concrete voorstellen over gebruik en toepassing van algoritmen: 1) samenwerken 2) bewustwording 3) nieuwe instrumenten die mensen weerbaar maken online en 4) een slim toezichtkader.

Om de snel digitaliserende samenleving bij te houden moet de overheid zich opnieuw uitvinden. De lijst met mislukte digitaliseringsprojecten groeit. De overheid moet soms meer gaan werken als een technologie-startup. De VVD wil de kansen die digitalisering biedt pakken. Daarom doet zij vijf voorstellen voor een nieuwe aanpak om met meer resultaat aan de digitale overheid te werken en Nederland online veilig en sterk te maken.

De initiatiefnota “Online Identiteit en Regie op Persoonsgegevens” is een concreet plan om iedere Nederlander een online identiteit te geven. Onderdeel daarvan zijn een persoonlijke digitale kluis voor persoonsgegevens en een digitaal contactadres. Daarmee kunnen we mensen meer regie en zekerheid over de veiligheid en juistheid van de meest gebruikte persoonsgegevens (zoals naam, woonplaats, leeftijd) bij de digitale overheid geven.

Lees de initiatiefnota die ik 29 mei 2019 heb ingediend hier: Menselijke Grip op Algoritmen

Lees het VVD-actieplan dat ik 16 oktober 2018 heb gelanceerd hier: voor een Digitale Overheid die werkt

Lees de initiatiefnota waar ik 13 juli 2018 eerste indiener van was hier: Online Identiteit en Regie op Persoonsgegevens bij de Digitale Overheid