Publicaties

01. De Zijlstra-norm en de hervorming van het Stabiliteits- en Groeipact

dec’ 16

Het Europese Stabiliteits- en Groeipact dat begrotingsdiscipline in de EMU moet garanderen, werkt nu niet goed. Dit artikel gaat over de Zijlstra-norm. Dit is een Nederlandse begrotingsnorm, geïnspireerd op het denken van de ordoliberalen. Bij een hervorming van het Pact kan de EMU of striktere begrotingsregels nastreven, of juist meer flexibiliteit. In dit opzicht kunnen we uit de Zijlstra-norm leringen trekken die waardevol zijn voor de hervorming van het Pact.

Dit artikel werd 22/12/2016 geschreven voor het ESB.

Dutch

02. Een reis naar Peru en het liberalisme van een Nobelprijswinnaar

mrt ‘12

Mario Vargas Llosa is een Peruaanse schrijver en politicus aan wie in 2010 de Nobelprijs voor de Literatuur werd toegekend. In dit artikel wordt het leven en denkbeelden van Llosa beschreven. Hij is een liberaal, die zich sterk verzet tegen het idee van Karl Marx dat het liberalisme de mens als een ‘monade’ ziet die geïsoleerd van zijn medemens leeft. Llosa beschouwt de mens juist als een vrij individu dat niet los te zien is van zijn omgeving, vrijheid is daarbij essentieel voor het optimaal functioneren van de democratie.

Dutch

03. Keynes is terug vergeet Joseph Alois Schumpeter niet

oct’ 09

Vanuit de huidige financiële crisis lijkt het gedachtengoed van Keynes weer meer aanhang te verwerven. Er wordt verwachtingsvol naar de overheid gekeken als oplossing van de crisis. Jan Middendorp attendeert in het volgende artikel op een minder bekende, doch minstens net zo belangrijke en interessante tijdgenoot van Keynes: Joseph Alois Schumpeter.

Dit artikel werd geschreven voor het liberaal Reveil in het najaar van 2009.

Dutch

 

 

Pieter Hennipman Stichting (PHS)

04. PHS Dinner '16

We leven in uitzonderlijke tijden. Buiten de opkomst van dhr. D. J. Trump in de verkiezingsrace in de Verenigde Staten geldt dat zeker ook monetair-economisch. Gisteren werd in Londen meer dan GBP 9 miljard aan nieuwe obligatiemissies aangekondigd. Het grootste dagvolume sinds mei vorig jaar. Emitteren! Zo was de conclusie van de handelaren in de city omdat er een prijs insensitieve koper op de markt was toegetreden: de ECB.

Dutch

05. PHS Dinner '15

Gisteren op de European Financials Conference van een grote bank in Londen bleek bij een peiling onder de aanwezigen dat de meerderheid verwachtte dat in 2015 op de Europese aandelenbeurzen substantieel meer rendement te behalen is dan in de Verenigde Staten en Azië. Interessant genoeg staken de groeiverwachtingen van de aanwezigen voor het Europese continent daar mager bij af. Het economisch nieuws van de laatste tijd wijst erop dat de conjunctuur de laatste weken in een opwaartse beweging begint te komen. Maar wordt het structureel?

Dutch

06. PHS Dinner '14

Roger Backhouse en Hans Wijers spreken over hoe politici structuren gaan geven aan de economie, nu de directe druk van de financiële markten op de EMU zone is weggeëbd na de financiële crisis. Het is aan de politici, want zij beslissen in een democratie.

Dutch

07. PHS Dinner '13

Marc Berk, Martin Fase en Rick van der Ploeg hebben het over wat de economische wetenschap anno 2013 heeft te bieden in deze tijd van grote verandering. Hier wordt gesproken over de nieuwe economische architectuur in het licht van de huidige economische en financiële crisis.  

Dutch

08. PHS Dinner '11

Erik Been, Mars Cramer en John M. Letiche zijn de sprekers vanavond. Zij nemen ons mee naar de hernieuwde belangstelling voor methodologische vraagstukken over aard en inhoud van de economische wetenschap zelf. Daarnaast gaat het over de invloed van economen in beleid en politiek.

Dutch

09. PHS Dinner '10

Het eerste Pieter Hennipman diner. Wetenschappers, ambtenaren en mensen uit de private sector zijn bij elkaar gekomen. We gaan het hebben over de basisprincipes en motieven van het economische handelen. In tijden van de huidige financiële crisis is er een hoop te bespreken.

Dutch

 


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial